'Fortuyn maait gras voor voeten weg'

Extreem-rechts doet niet mee aan de kamerverkiezingen op 15 mei. Janmaats Centrumdemocraten, de Nieuwe Nationale Partij en de Nederlandse Volksunie ontbreken op de kieslijst die de Kiesraad gisteren openbaar maakte.

Volgens een woordvoerster van de Kiesraad heeft extreem-rechts geen poging ondernomen om te voldoen aan de voorwaarden voor deelname: een borgsom van 11250 euro en dertig ondersteunende handtekeningen in elk kiesdistrict.

De Nieuwe Nationale Partij, opvolger van de verboden Centrumpartij '86, kondigde eerder nog aan mee te zullen doen. Maar volgens secretaris Hendrik Sybrandi zag de NNP daarvan af vanwege 'het Fortuyn-effect'. "Fortuyn maait het gras voor onze voeten weg. We komen in geen enkele peiling voor. Het is een strategische keuze om nu niet mee te doen. We denken dat de Lijst Fortuyn geen lang leven beschoren is." Voor extreem-rechtse partijen is het vaak een toer om geld en handtekeningen te verzamelen. Sybrandi ziet dat probleem niet: "Als we echt een kans zouden hebben gehad om in de Kamer te komen, was het ons wel gelukt.