EU en Nederland om actie tegen Israël verzocht

Het Palestina Komitee roept, samen met De Palestijnse ambassadeur in Nederland Y. Habbab, de Nederlandse regering en de Europese Unie op zich actiever te mengen in het conflict in het Midden-Oosten.

Volgens Habbab moet de Israëlische agressie gestopt worden voordat het te laat is. "Zwijgen is een misdaad. Niets doen, is de grootste zonde. Als de EU en Nederland niet onmiddellijk ingrijpen, volgt er een slachting.", stelt hij.

Het Palestina Komitee wil sancties tegen Israël: ,,De Palestijnse bevolking is omsingeld. Er vallen dagelijks doden en gewonden. De hele wereld ziet toe, maar niemand grijpt in. Er moeten economische sancties tegen Israël worden overwogen. De regering kan bijvoorbeeld het associatieverdrag opschorten." Het Palestina Komitee houdt zaterdag 13 april op de Dam in Amsterdam een demonstratie.

Marokkaanse organisaties steunen Palestijnen

Het Landelijk Netwerk Marokkaanse Organisaties (LNMO) roept de Marokkaanse gemeenschap in Nederland op via vreedzame acties hun steun te betuigen aan het Palestijnse volk. De LNMO vindt het hoog tijd dat de Nederlandse regering, parlementsleden en politieke partijen scherp stelling nemen tegen de "onderdrukking en terreur" door de Israëlische autoriteiten.

EU-voorzitter Spanje

Inmiddels heeft EU-voorzitter Spanje de diplomatieke druk op Israël verhoogd. Josep Pique, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft de Israëlische ambassadeur in Madrid te verstaan geven dat Israël zijn leger moet terugtrekken uit de Palestijnse steden. Ook eist Pique dat de Palestijnse leider Arafat zijn bewegingsvrijheid terugkrijgt.

Spanje heeft de EU-ministers van Buitenlandse Zaken opgeroepen in een spoedzitting bijeen te komen om de geëscaleerde situatie in het Midden-Oosten te bespreken.