Kazaa opereert niet illegaal

Het Amsterdamse hooggerechtshof heeft bepaald dat de online muziek-uitruildienst KaZaA niet illegaal opereert.
Het Hof vernietigde daarmee een eerdere uitspraak van vice-president Oribio de Castro van de rechtbank, die de Zweedse eigenaren van de dienst opdroeg om het illegaal kopiëren te stoppen.
Die uitspraak was de uitkomst van een rechtszaak die tegen KaZaA was aangespannen door de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

Het bedrijf zag zich daarop genoodzaakt de site te sluiten omdat niet kon worden vastgesteld wie de eindgebruikers van de door copyrights beschermde audiofiles waren.

In hoger beroep is KaZaA nu alsnog in het gelijk gesteld. De rechter bepaalde dat de makers van software waarmee het verspreiden van muziekfiles mogelijk wordt, niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de eventuele inbreuk op auteursrechten door de gebruiker. Een overwinning voor de voorstanders van muziekconsumptie via internet.
Toch heeft directeur Niklas Zennström van KaZaA in een schriftelijke reactie gezegd dat de uitspraak helaas 'te laat' komt om zijn bedrijf te redden.
Zennström heeft de software die voor KaZaA werd gebruikt inmiddels verkocht aan het Australische bedrijf Sharman Networks, dat er een nu goede zaken mee doet.

Overige bronnen:

Webwereld: http://www.webwereld.nl/nieuws/10768.phtml