Anti-Joods geweld in Frankrijk

In Frankrijk zijn de afgelopen dagen aanslagen gepleegd gericht tegen joodse doelen. De autoriteiten vermoeden dat de aanslagen verband houden met het IsraŽlische geweld tegen Palestijnen. In Marseille is een synagoge volledig door brand verwoest. De oorzaak van de brand is nog niet bekend maar een joodse belangenvereniging heeft de brand als een anti-semitische aanslag bestempeld.

Een synagoge in Straatsburg werd gepoogd om in brand te steken, maar de schade bleef beperkt tot de toegangsdeuren die met benzine waren overgoten. In een buitenwijk van Toulouse werd een kosjere slagerij door onbekenden onder vuur genomen. Vanuit een rijdende auto werden twee schoten gelost. Niemand werd geraakt. En in Lyon ramden onbekenden met een auto de poort van een synagoge.

DaniŽl Vaillant, de minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, heeft het anti-semitische geweld scherp veroordeeld. Hij riep alle bevolkingsgroepen in Frankrijk op om, ondanks de spanningen in het Midden-Oosten, vreedzaam samen te leven.

Het anti-joodse geweld is niet van de laatste dagen. Onlangs maakte de overkoepelende organisatie van joodse instellingen (CRIF) in Frankrijk al bekend dat er in 2001 ruim driehonderd gewelddaden tegen joden en joodse in stellingen waren geregistreerd.