Ziek na een orgasme

Vooraanstaand neuropsychiater dr. Marcel Waldinger, werkzaam in het Leyenburg ziekenhuis in Den Haag, heeft voor het eerst een opmerkelijk syndroom beschreven.

Het gaat om mensen die na een orgasme binnen enkele minuten behoorlijk ziek worden, en soms gedurende een week volledig uitgeput en grieperig blijven. De patiënten ervaren net na het orgasme een explosieve hitte, alsof delen van hun lichaam in brand staan. Men heeft geen koorts maar wel spierpijn, branderige ogen een keelpijn. Dit wordt in de uren daarna alleen maar erger. Ook hebben ze concentratiestoornissen.
De Haagse psychiater heeft de ziekte POIS (Post-orgasmic illness syndrome) genoemd, en het inmiddels bij vijf mannen vastgesteld. Vrouwen die er aan lijden is hij nog niet tegengekomen, maar dat sluit niet uit dat ze niet bestaan, aldus Waldinger.

POIS heeft een enorme invloed op het leven van de patiënt: Sommige zien helemaal af van seks, anderen doen het alleen als ze vooraf weten dat ze de week daarna niet hoeven te werken. De ziekte wordt door menig psychiater afgedaan als een psychische aandoening, maar Waldinger gelooft daar niet in. Hij denkt in de richting van een auto-immuunziekte. Bij een zaadlozing of een orgasme komen allerlei stoffen het lichaam vrij. Dat speelt zich onder meer af in de hersenen.

Naast psychiater is Waldinger universitair hoofddocent in de seksuele psychofarma aan de Universiteit van Utrecht. Hij is hoofd van een onderzoeksgroep die zich richt op de neurowetenschappelijke studie naar stoffen en mechanismen in de hersenen, die een basis vormen van seksuele functies. Hij hoopt met deze onderzoeksgroep een studie te kunnen doen naar POIS.