Doden bij aanslagen in Israël [+updates]

De situatie in Israël escaleert in rap tempo. Bij een zelfmoordaanslag in de kuststad Haifa zijn minstens zestien mensen omgekomen. Dertig raakten gewond. De verantwoordelijkheid voor de aanslag in het 'Matza' restaurant is onmiddelijk opgeëist door Hamas.

De organisatie zegt door te gaan met aanslagen tot dat Israël zich heeft teruggetrokken uit Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, waar zij de Palestijnse leider Yasser Arafat feitelijk gevangen houden. De aanslag komt nog geen 24 uur na de explosie in een restaurant in Tel Aviv.

16:19 - Twintig minuten geleden is er alweer een zelfmoordaanslag geweest, deze keer in de nederzetting Efrat op de Westelijke Jordaanoever. De aanslag is nog niet opgeëist. Voor zover bekend raakten vier Israëliërs gewond, waarvan een, een ambulancewerker, ernstig.

De Israëlische regering heeft de Palestijnse Autoriteit opgedragen om alle openbare gebouwen in de Gazastrook te ontruimen. Buitenlandse waarnemers worden geadviseerd het gebied te verlaten. De Palestijnen houden er rekening mee dat er een grootscheepse militaire operatie op komst is. Marokko en het buurland Jordanië heeft Israël met "maatregelen" gedreigd als het doorgaat met aanvallen op Palestijnen.

18:55 - Duitsland en Frabkrijk hebben in een gezamelijke verklaring Israël opgeroepen de Palestijnse Autoriteit 'zo normaal mogelijk' te laten functioneren. Volgens een woordvoerster van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken waren de ministers van beide landen het er ovr eens dat respect voor de persoonlijke veiligheid van Yasser Arafat absoluut noodzakelijk is. De Franse president Chrirac voegde er aan toe dat de Palestijnse leider vooralsnog de enige onderhandelingspartner is in gesprekken. "Elk bedreiging voor zijn lichamelijk mogelijkheden zou een grote fout zijn," zei Chrirac TV5.

20:48 - Sharon: "Arafat vijand van de vrije wereld"
In een korte televisietoespraak heeft de Israëlische premier Sharon de Palestijnse leider Arafat tot "vijand van Israël en vijand van de vrije wereld bestempeld." Sharon beschuldigde Arafat, die zonder electriciteit, water en telefoonverbinding vastzit in Ramallah, van het leiden van een 'terreurcampagne'. Eerder vandaag heeft het veiligheidskabinet van Israël besloten de acties tegen de Palestijnen nog verder op te voeren. Ook worden acties uitgevoerd die voor een later tijdsstip waren gepland.

23:02 - Tanks trekken Qalqilya in
Het Israëlische leger is met zo'n 100 tanks de stad Qalqilya ingetrokken. De electriciteit is door de troepen afgesloten. In een reactie op de toespraak van Sharon zei de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat dat de rede het bewijs is dat Israël alle deuren naar een vreedzame oplossingen heeft dichtgegooid.