Bomaanslag Tel Aviv, Arafat geïsoleerd

Bij een zware bomaanslag in Tel Aviv zijn vanavond minstens 30 gewonden gevallen. Een Palestijnse zelfmoordenaar blies zich op vlakbij een café in het uitgaanscentrum. Hij kwam daarbij om het leven. De Al-Aqsa Martelaren Brigades hebben de aanslag opgeëist. De dader is een 21-jarige man uit Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Israëlische premier Ariel Sharon toont de aanslag aan dat de "moordcampagne" tegen Israëlische burgers doorgaat, en dat hij alles zal doen om de aanslagen te stoppen.

Arafat geïsoleerd
Ondertussen is de Palestijnse leider Yasser Arafat volledig van de buitenwereld afgesloten. Hij verblijft samen met enkele hoge functionarissen van de Palestijnse Autoriteit op één verdieping, de rest is overgenomen door het Israëlische leger. Zijn elektriciteit en telefoonverbinding is afgesloten. Een korte tijd geleden zijn ook de sateliettelefoons van Arafat uitgevallen, omdat de accu's niet meer opgeladen kunnen worden.

Oproep veiligheidsraad
Na een marathonvergadering heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Israël vandaag opgeroepen om zich terug te trekken uit Ramallah en andere Palestijnse steden. De oproep kreeg veertien stemmen, de vijtiende ontbrak omdat Syrië uit protest afwezig was. Zij had een scherpere resolutie aangeboden. De raad is van mening dat Israëliërs en Palestijnen "onmiddellijk maatregelen nemen om tot een zinvol staakt-het-vuren" te komen.

De Palestijnen reageerden positief, maar de resolutie kan volgens minister Yasser Abed Rabbo van Informatie slechts succes hebben, als Israël zich inderdaad uit Ramallah en andere Palestijnse steden terugtrekt. Israël reageerde negatiever. De Veiligheidsraad had volgens Jeruzalem de nadruk moeten leggen op de verantwoordelijkheid van de Palestijnen voor terreurdaden in Israël.

Onderzoek naar vermeende executies
Het Israëlische leger heeft een onderzoek ingesteld naar de vermeende executie van vijf Palestijnse politieagenten. Volgens de Palestijnse onderhandelaar Hassan Asfour zijn de vijf "in koelen bloede" doodgeschoten in een bankgebouw in Ramallah. De lijken werden zaterdag na de Israëlische aanvallen op Ramallah gevonden met kogelwonden in hun hoofd.

Demonstraties tegen Israëlisch optreden
Ongeveer zeshonderd demonstranten hebben vanmiddag in Rotterdam gedemonstreerd tegen Israël en voor de Palestijnen. De stoet trok van Rotterdam-West naar het centrum van de stad. De demonstranten liepen van een moskee naar de kerk van dominee Visser. In het Nederlands en Arabisch riepen ze pro-Palestijnse leuzen. Volgens de politie verliep de demonstratie "ordentelijk''.

Bij de Israëlische ambassade in Den Haag gingen ook tientallen mensen de straat op, maar omdat er officieel geen toestemming was gegeven voor een protestmanifestatie werden er twaalf mensen gearresteerd. In Parijs, Lyon en Marseille protesteerden enkele duizenden. In Straatsbrug kwamen enkele duizenden betogers uit Frankrijk, België en Duitsland op de been. in Berlijn, Hannover, Munchen, Düsseldorf en Stuttgart waren eveneens protesten van enkele honderden mensen.