''Allochtonen laten betalen voor bruid(egom)''

Minister Van Boxtel van integratiebeleid (D'66) vindt dat allochtone Nederlanders voortaan de overheid 3000 euro vooraf moeten betalen als zij hun huwelijkspartner uit het land van herkomst willen halen. Dit bedrag is bedoeld als voorschot voor een inburgeringscursus. Van Boxtel wil de 3000 euro terugbetalen als de nieuwe immigrant de cursus met goed gevolg heeft afgelegd.

Van Boxtel zei dit vanavond in het tv-programma De Kloof van Paul Witteman op Nederland 3. In dit programma worden de komende tijd zittende ministers ondervraagd over hun beleid van de afgelopen vier jaar.

Tussen de 70 en 80% van de Turkse en Marokkaanse mannen en vrouwen in ons land haalt hun huwelijkspartner uit het land van herkomst. 40% van deze huwelijken stranden binnen een paar jaar, waarna er opnieuw ingehuwelijkt wordt.

Artikel 23 ter discussie

Ook zei Van Boxtel in het programma dat artikel 23 uit de grondwet, wat vrijheid van onderwijs regelt, zodanig onder spanning staat dat het in een volgend kabinet ter discussie moet worden gesteld.

"De traditionele moslimgemeenschap neigt ernaar hun cultuur zo te cultiveren, dat de nadelen van islamitische scholen groter lijken dan de principiële voordelen"", aldus Van Boxtel. "Als men religieus onderwijs wil, moet dat maar buiten de wet. Zo gebeurt dat in Engeland en Amerika ook".