Doodstraf verdachte 11 september

De Amerikaanse overheid heeft de doodstraf verzocht voor Zacarias Moussaoui, de enige persoon die momenteel berecht wordt voor zijn aandeel in de terroristische aanval op New York op 11 september. Moussaoui, 33 jaar oud en inwoner van Frankrijk van Marokaanse afkomst, wordt veroordeelt voor samenspanning met Osama bin Laden, de vliegtuigkapers en anderen voor het plegen van de aanvallen op het World Trade Center en het Pentagon. De rechtzaak van de zogenaamde "20e kaper" begint op 30 september.

Frankrijk heeft verzocht geen doodstraf te eisen en vandaag werd verklaard dat Frankrijk geen bewijzen tegen Moussaoui zal overleggen. In een verklaring zegt minister van justitie Marylise Lebranchu: "We zullen meewerken aan de juridische procedure, echter zullen wij onder geen voorwaarde bewijzen op tafel leggen als deze gebruikt gaan worden om de doodstraf te kunnen opleggen"

Moussaoi volgde voor zijn arrestatie vliegles op een amerikaanse vliegschool en "genoot van de lesmogelijkheden die gevolgd konden worden in een vrije samenleving met als doel gespecialiseerde kennis op te doen om een vliegtuig te besturen met als doel zo veel mogelijk Amerikaanse burgers te doden"