16 doden bij zelfmoordaanslag in Netanya

Bij een zelfmoordaanslag bij een hotel in de Israëlische kuststad Netanya zijn zeker zestien doden gevallen, meer dan 100 mensen raakten gewond. Een hotel vlakbij was begin maart ook al het toneel van een aanslag. de omgeving is ontruimd, omdat er wordt gevreesd dat er nog een explosief is.

21:44 - Via het Arabische televisiestation heeft de militante Palestijnse organisatie Hamas de aanslag opgeëist. De dader is waarschijnlijk een lid van de 'Iz a Din al-Kassam Brigades' uit Tul Karm, wat slechts op tien kilometer afstand van Netanya ligt.

22:28 - Israëlische functionarissen zeggen dat de aanslag 'ver strekkende' gevolgen zal hebben voor de relatie met de Palestijnse Autoriteit. Bronnen melden dat het 'beleid van terughoudendheid' wordt beëindigd. De woordvoerder van premier Sharon zei dat na de aanslag "het beleid moet worden gere-evalueerd."

Palestijnse delegatie weg bij Arabische top
De Palestijnse diplomaten die aanwezig waren op de Arabische top in de Libanese hoofdstad Beirut zijn vertrokken. Ze zijn boos omdat de toespraak die president Yasser Arafat wilde een sattelietverbinding wilde houden werd tegengehouden. "Wij hebben uren met de Libanezen onderhandeld om uitzending van rafats rede mogelijk te maken. Elke Arabische leider nam het voor ons op, maar zij (de Libanezen) kwamen met domme excuses", zei een Palestijnse functionaris.

De Palestijnse leider was wel te zien op de Arabische televisiezender al-Jazeera. Hij was vol lof over het 'verlichte, dappere' vredesplan van de Saudische kroonprins Abdullah en sprak de hoop uit dat de top met dit plan "voor de vrede van de dapperen onder ons en onder de Israëlische en joodse mensen" zal instemmen.

20:34 - Arafat mag de Arabische leiders morgen toch toespreken. De Palestijnse delegatieleden zullen ook weer aan tafel aanschuiven.

00:06 - De Saudische prins Nawaf, chef van de inlichtingendienst en tweede man van de Saudische delegatie, is opgenomen in een ziekenhuis nadat hij ziek was geworden aan het eind van de openingsceremonie. Waarschijnlijk heeft hij een beroerte gehad. Het ziekenhuis in Beirut bevestigde dat Nawaf op de intensive care ligt, maar wilde niets kwijt over zijn toestand.