Amsterdam CS scoort slecht internationaal

Het Centraal Station in Amsterdam heeft een slechte beurt gemaakt bij een vergelijking die de ANWB en haar Europese zusterorganisaties maakten van 23 grote treinstations in Europa. De stations werden onderzocht op veiligheid, service, informatie en hygiëne.

Het CS in de hoofdstad scoort slecht omdat het hele gebied er vies en rommelig uitziet. Bovendien zijn er rond het station veel bouwactiviteiten. Opvallend noemen de Europese ANWB's het dat er nergens een openbare zitgelegenheid is. Dat is vermoedelijk een bewuste keuze om zwervers geen vaste pleisterplaats te bieden.
Niettenmin stuiten reizigers op het CS regelmatig op zwervers en junks. Een plattegrond van het station en de directe omgeving is er wel, maar hangt niet op het station zelf. Een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen zei nog niet te kunnen reageren, omdat ze het onderzoek niet kent.

Het Centraal Station in Utrecht haalde een voldoende. Het station van Frankfurt am Main in Duitsland kwam als beste uit de vergelijking.De beste stations liggen in Duitsland: Hannover, Hamburg, München, Berlijn-Zoo en Stuttgart. Ook Brussel-Zuid in België ziet er goed uit.
Het slechtste station is dat van Lille in Frankrijk. Behalve Amsterdam kregen ook Birgmingham (Engeland) en Wenen (Oostenrijk het predikaat 'slecht'.