Kijkers: Fortuyn is de zwakste schakel

B-J-B had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een NIPO-peiling die in opdracht van 2Vandaag onder 800 kijkers is gehouden, blijkt dat Pim Fortuyn als de verliezer wordt gezien van het debat van gisteren. Paul Rosenmöller is met afstand de winnaar.

VVD- leider Dijkstal, in de pers aangemerkt als de grote verliezer, kreeg een 5,8 net als PvdA-leider Melkert. Fortuyn kreeg het rapportcijfer 5,7.

Voor D66-leider De Graaf waren er 6,1 punten weggelegd, CDA-leider Balkenende kreeg een 6,3.

Paul Rosenmöller, die Fortuyn het hardst aanviel, kreeg 7,2 punten. Bijna de helft gaf hem een 8 of meer. Ook door de Fok!kers wordt hij als winnaar bestempeld.


De winst heeft Rosenmöller mede te danken aan zijn slot opmerking tegen Fortuyn: "Als het debat voor jou een beetje moeilijk wordt, dan maak je alleen maar theater en reageer je niet inhoudelijk", zei hij. Rosenmöller vond de reactie hierna van Fortuyn tekenend: Fortuyn keek vijf seconden stuurs voor zich uit, deed zijn microfoon demonstratief af en weigerde de uitgestoken hand te schudden van Rosenmöller. "Dit is een man die alleen maar kan aanvallen en niet kan incasseren. Ik merkte in het debat al een paar keer dat hij dichtsloeg als we een zwakke plek raakten. Het is goed dat die ballon aan het eind van het debat is doorgeprikt", aldus de GroenLinks leider.

Na afloop van het debat legde Den Haag Vandaag presentatrice Wouke van Scherrenburg dit aan Fortuyn voor. Zijn antwoord: "U bent een etter." Om, na doorvragen van haar kant, haar toe te bijten: "Ga toch koken, dat is veel beter". "Dat kost hem zetels", riep een toeschouwer. Van Scherrenburg zelf weet dat nog niet zo zeker. "Een aantal kiezers zal het mooi vinden dat een lastige journalist zo wordt afgebekt". Maar, hoorde ook Van Scherrenburg vandaag, heel veel vrouwen hebben zich wild geërgerd aan de "kook"-opmerking.