Voetbal: Van den Herik stapt uit ENV

Jorien van den Herik is opgestapt als commissaris van de Eredivisie NV (ENV). Van den Herik, voorzitter van Feyenoord, vertegenwoordigde in de ENV ook de belangen van Ajax, PSV en Vitesse. Zijn besluit nam hij naar aanleiding van 'oncollegiale' uitlatingen van Ajax-voorzitter Michael van Praag.

Van Praag zei op de Amsterdamse zender AT5 dat hij was boos over de manier waarop Van den Herik de schwalbe van Ajax-spits Machlas wilde aanpakken na het duel tussen Ajax en Feyenoord. De preses van de Rotterdamse club vroeg de openbare aanklager van de KNVB actie te ondernemen. Van Praag zei 'het absoluut belachelijk te vinden' dat Van den Herik de schwalbe afkeurde en noemde het 'een goedkope manier' om populair te worden bij de supporters.

,,Als Van Praag deze oncollegiale opmerkingen maakt, is het duidelijk dat ik niet de juiste man ben om de belangen van Ajax nog langer te behartigen'', aldus Van den Herik in de Feyenoord-krant. ,,Ik kan mijn tijd dan beter gebruiken. Ik heb de situatie voorgelegd aan Harry van Raaij en hij vond het een begrijpelijke beslissing.'' Van Praag wilde niet reageren op het vertrek van Van den Herik.

Het is overigens niet de eerste keer dat Van den Herik zijn functie als commissaris neerlegt. Hij deed dat al eerder in 1999 omdat hij vond dat de belangen die hij moest verdedigen haaks stonden op die van Feyenoord. Vorig jaar augustus besloot hij op verzoek van Ajax, PSV en Vitesse terug te keren.