Nieuw: De disco-robot

In navolging van de bekende robothond Aibo komt Sony nu met een robot die kan discodansen, zingen en gezichten onthouden.

De robot zal 58 centimeter gaan meten, is zilver gekleurd en heeft ronde ogen. Sony zegt dat SDR-4X, zoals de naam officiŽel luidt, is ontworpen om bij mensen thuis rond te lopen.

Omdat de robot twee camera's heeft - eentje meer dan de populaire Aibo - is hij nog 'slimmer' dan het hondje. Daardoor kan hij bijvoorbeeld de rand van een tafel onderscheiden van de patronen op een vloer.

De robot zou ook geprogrammeerd zijn om tien verschillende mensen te herkennen aan de hand van hun gezicht of stem. Om dit te kunnen maakt de robot gebruik van digitale foto's en zeven microfoons.

Ook als je ineens behoefte hebt aan een praatje, dan kan je een eenvoudig gesprek met de robot voeren. Hij kent ongeveer 60.000 woorden. Bovendien kan de robot door de eigenaar gekozen teksten op een melodie naar keuze zingen.

Met sensoren aan zijn voeten is de robot in staat zich op onregelmatig oppervlakken voort te bewegen. Als hij valt, weet hij zelf weer op te staan.

Tijdens een spectaculaire demonstratie liet Sony de SDR-4X ritmisch zingen, met zijn heupen schudden en zijn armen zwaaien. De robot wist zich ten slotte staande te houden op een surfplank die vervaarlijk overhelde.

Volgens Sony is de robot later dit jaar te koop. Het is nog onbekend wat hij gaat kosten.