Kritiek op uitlatingen Van Boxtel

De uitspraken die minister van Boxtel (D66) van Integratiebeleid op een conferentie in Nijmegen deed, over Somalische- en Marokkaanse probleemjongeren, zijn verkeerd gevallen bij diverse belangenorganisaties van allochtonen.

Ze hebben grote problemen over de vergelijking die de bewindsman maakte tussen Somalische en Marokkaanse 'rotjochies'. ,,Dat er problemen met een klein percentage Marokkaanse jongeren zijn, is genoegzaam bekend. Voor zover mij bekend, hebben die problemen zich echter nog niet onder Somalische jongeren voorgedaan. Maar door deze vergelijking te trekken, wordt deze groep nu al in een crimineel hokje geduwd'', aldus B. Matalessy van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum.

Verkiezingsretoriek

De organisatie Islam en Burgerschap uit Den Haag vindt dat Van Boxtel beter zijn pijlen op Fortuyn kan richten dan op de Somalische jeugd. Dit soort spierballentaal heeft Van Boxtel niet nodig meent voorzitter Y. Hartog ,,Van Boxtel bedoelt het waarschijnlijk goed, maar het is niet verstandig om woorden als rotjochies in de mond te nemen''. De organisatie verwijt Van Boxtel 'verkiezingsretoriek'.