Leefbaar R'dam komt gelijk met motie van wantrouwen

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Direct na de installatie van de nieuwe gemeenteraad heeft Leefbaar Rotterdam (LR) al een motie van wantrouwen ingediend. Het betrof een motie tegen raadslid Nico Kok. De motie heeft het niet gehaald, omdat er geen enkele steun kwam van de andere partijen.

Kok stapte vorig week uit de partij om als eenmansfractie in de Rotterdamse gemeenteraad te gaan zitten. Na het omstreden interview met Pim Fortuyn in de Volkskrant wilde hij niets meer met LR te maken hebben. Door de actie van Kok heeft LR nu nog ''maar'' 16 zetels.

Fractievoorzitter Pim Fortuyn zei dat Kok zich schuldig maakt aan kiezersbedrog. Hij wees erop dat Kok bij de raadsverkiezingen slechts 127 voorkeurstemmen kreeg, veel te weinig voor een voorkeurszetel.

Burgemeester Ivo Opstelten (VVD) reageerde verbaasd op het openingsoffensief van de partij van Pim Fortuyn. "Nou, dat gaat lekker. We zijn net twintig minuten bezig!".

Toespraak

Eerder had Opstelten in zijn openingstoespraak voor de nieuwe raad gezegd dat Rotterdam de raad krijgt zoals de kiezer die heeft gewenst. Hij nam voorzichtig een voorschot op de collegeonderhandelingen die vrijdag beginnen. "Het is zaak een goed college te krijgen, met een goed programma voor alle Rotterdammers."

Ook nam Opstelten een petitie in ontvangst van de migrantenkoepel Spior. "Nooit eerder in de afgelopen 30 jaar hadden wij het gevoel dat de afstand zo groot is geweest tussen de allochtonen en autochtonen in deze stad", aldus Spior-directeur I. Spalburg. De stichting hoopt dat Opstelten zich de komende tijd inspant om de dialoog op gang te brengen tussen alle stadsbewoners van ''onze dierbare'' stad.