'Fortuyn stemmers hebben twee redenen'

Volgens professor R. Andeweg die onderzoek deed naar de Fortuyn stemmers, zijn er eigenlijk twee redenen waarom mensen op Pim Fortuyn stemmen, zo zei hij gisteren in het programma 2Vandaag.

De eerste is dat men de huidige politiek duidelijk wil maken dat het zo niet langer kan. Men wil de gevestigde orde wakker schudden.

De tweede is de harde taal van Fortuyn tegen het migrantenprobleem en het asielvraagstuk.

In zijn nieuwe boek De puinhopen van 8 jaar paars gaat Fortuyn weer als vanouds tekeer tegen de islam en allochtonen: In islamitische landen heerst 'een achterlijke woestijncultuur', gebaseerd op 'een even achterlijke godsdienst'. 'Een rigoureuze ombuiging' van het vreemdelingenbeleid is nodig om een burgeroorlog in West-Europa te voorkomen. Wanneer de deur tijdig op slot was gegaan hadden er in 1994 geen cellen bijgebouwd hoeven worden. Fortuyn maakt zich zorgen over het aanzielijke deel allochtonen dat overmatig beroep doet op de gezondheidszorg en openbare voorzieningen.
In het algemeen stelt hij dat veel wat de islam en haar cultuur uitdraagt 'verwerpelijk dan wel volstrekt achterlijk' is. Het bewijs wordt geleverd door de Westerse grote economische, technologische, wetenschappelijke en culturele voorsprong. Aan de wieg van dit alles staat de ondernemende burger.

Hoewel Fortuyn vooral VVD stemmers trekt, verliezen alle partijen kiezers aan de 'professor' uit Rotterdam. Een aanzienlijk deel bestaat echter uit mensen die de vorige keer niet stemden en zwevende kiezers.

Voor de gevestigde politiek is het vanwege deze twee redenen moeilijk om Fortuyn te bestrijden. Enige hoop mag geput worden uit Fortuyn's boek, waarin hij zich afzet tegen bijna alles en iedereen.