Gijzeling in Rembrandttoren beŰindigd

Een gewapende man is rond half tien de Rembrandttoren aan het Amstelplein in Amsterdam binnengedrongen, en houd daar een aantal mensen in gijzeling. De politie heeft het kantoorgebouw omsingeld en de omgeving afgegrendeld.

Treinen en metros mogen niet stoppen op het Amstelstation. De politie probeert met de man te gaan praten, maar het is nog onduidelijk wat zijn beweegredenen zijn. Een deel van de aanwezigen wist te ontsnappen, nadat de man was binnengestormd.

De politie kan nog niet bevestigen dat het de man eigenlijk om Philips te doen is. Philips zat enkele jaren in de Rembrandttoren, maar verhuisde enkele maanden geleden naar de ernaast gelegen Breitnertoren. In de Rembrandttoren zijn 56 bedrijven gevestigd. Volgens de Kamer van Koophandel gaat het onder meer om beleggingsadviseurs Merrill Lynch en Lehman Brothers, advocatenkantoor Hoegen/Dijkhof en het headhuntersbureau Heidrick & Struggles.

Update 11:15
De gewapende man heeft het NOS-journaal laten weten dat hij zich verzet tegen "de manipulatie door de verkopers van breedbeeldtelevisies". Volgens de man maken die zich schuldig aan het verkopen van "creatieve onzin". De man is waarschijnlijk in het bezit van een machinegeweer.

Update 11:42
Leon Stam van het beveiligingsbedrijf Marcus Evens op de zestiende etage meldde de NOS dat op last van de gijzelnemer op iedere etage affiches voor het raam worden gehangen met de tekst "Wij misleiden". De man is volgens hem niet alleen bewapend met een machinegeweer, maar zou ook explosieven bij zich hebben. "Je kunt je ongeveer voorstellen hoe we ons hier voelen."

Update 15.10
Op last van de politie hebben de 5000 studenten en personeelsleden de Hogeschool van Amsterdam verlaten. Ook andere gebouwen worden nog ontruimt. Het station Amsterdam-Amstel is ook ontruimd, treinen en metro's doen het station niet meer aan.

Update 15.50
De consumentenbond is bekend met de gijzelnemer. De bond ontving eerder al klachten over de breedbeeldtelevisies. De bond nam steeds kennis van de mening van de man, maar maar zag geen reden verdere actie te ondernemen.

Het laatste gerucht is dat de gijzelnemer via monitoren alle in- en uitgangen in de gaten kan houden. De medewerkers in de toren hebben al twee uur geen nieuws meer gekregen.

De Gemeente Amsterdam heeft inmiddels een informatienummer geopend over de gijzeling: 020-552 21 22

Update 16.58
De gijzelingsactie is voorbij. Volgens de radio heeft de politie ingegrepen, of de gijzelnemer is doodgeschoten is niet bekend. Een directeur van de ING Bank in het gebouw bevestigt dat de man zichzelf heeft neergeschoten. Een traumahelicopter is naar het gebied gevlogen, daaruit kan misschien worden geconcludeerd dat de man nog leeft.

Update 17:52
De politie heeft bevestigd dat de gijzelnemer zichzelf heeft doodgeschoten. Sinds twee uur vanmiddag heeft een professionele onderhandelaar met de man gepraat. Nadat hij om pauze vroeg schoot hij zichzelf op de toiletten twee kogels door het hoofd. Hij zou in het bezit zijn geweest van een automatisch en een handvuurwapen.