Veel migranten uit voormalig Sovjet-Unie

mr_FOK had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit de voormalige Sovjet-Unie zijn er vorig jaar 6310 nieuwe migranten gekomen, in 2000 waren dat er 6.104. Vijf jaar geleden waren dit er nog minder dan drieduizend. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een medewerkster van de stichting Russisch Sprekende Gemeenschap in Nederland zegt dat de toename vooral wordt veroorzaakt door huwelijken tussen Nederlandse mannen en vrouwen uit Rusland, Wit-Rusland, de Baltische Staten en Oekraïne. ,,De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel relatiebemiddelingsbureaus bijgekomen. Een bureau heeft gemiddeld tussen de twee- en drieduizend vrouwen in zijn bestand'', aldus de medewerkster.

De cijfers verbazen enigszins, omdat de indruk bestond dat de meeste nieuwe migranten afkomstig waren uit de Antillen, Turkije en Marokko. Vorig jaar hebben 5.197 Marokkanen en 6.072 Turken zich gevestigd in Nederland. ,,Turken en Marokkanen vormden in 2000 iets meer dan 10 procent van alle nieuwkomers'', constateert ook prof.dr. H.B. Entzinger, hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de Erasmus Universiteit. Hoewel 8.320 Antillianen, tweeduizend meer dan Russisch sprekenden, in Nederland aankwamen, keerden ook ongeveer drieduizend Antillianen terug naar de eilanden.