Deel van PvdA tegen JSF

Het Politiek Forum van de PvdA heeft zich in Utrecht tegen deelname van Nederland aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter uitgesproken. Volgens het Forum, dat als een soort partijparlement binnen de PvdA wordt beschouwd, zijn de twijfels over de voordelen van deelname zo groot, dat ervan moet worden afgezien.

Ook de socialistische Euro-parlementariër Max van de Berg zei dat Nederland niet aan de ontwikkeling moet meedoen. Volgens hem loopt het kabinet teveel achter de Verenigde Staten aan.

Vorige maand koos het kabinet wel voor deelname aan de ontwikkeling van de nieuwe Amerikaanse straaljager, die na 2010 de huidige F16 moet vervangen. Het kabinet wil voor 800 miljoen euro meedoen in de ontwikkeling van het nieuwe toestel waaraan dan ook de Nederlandse defensie-industrie mag deelnemen.

De VVD maakt zich vooralsnog geen zorgen over de afwijzing door het Politiek Forum van de PvdA. VVD-woordvoerder Balemans zei in het Radio 1 Journaal erop te vertrouwen dat premier Kok en PvdA-fractieleider Melkert het advies van het Politiek Forum naast zich zullen neerleggen.

De Tweede Kamer debateert begin april over het JSF-besluit. Maandag houdt de kamer een hoorzitting, waarbij alle partijen rond de vervanging van de F16 aan het woord komen.