Bush wil aanval op Irak

Reintje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Groot-Brittannië zou door de Verenigde Staten zijn gevraagd om een plan op te stellen voor de deelname van 25.000 Britse militairen aan een eventuele gezamenlijke militaire actie op Irak. Dat schrijft de Britse krant The Observer zondag. Dit bericht is onmiddelijk tegengesproken door een woordvoerder van de Britse premier Blair

Het Amerikaanse plan gaat volgens The Observer uit van een troepenmacht van in totaal 250.000 man voor een militaire operatie die veel lijkt op de operatie Desert Storm uit 1991 toen geallieerde troepen Irak uit Koeweit verdreven. Dit zou een nieuwe fase moeten zijn in de strijd tegen het internationaal terrorisme.

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney arriveert maandag in Londen voor een bezoek. Hij zou nieuwe bewijzen in handen hebben dat Saddam Hussein zich bezig houd met het maken van massavernietigingswapens. Londen is de eerste halteplaats van Cheney die maandag begint aan een rondreis langs in totaal tien landen om steun te krijgen voor de Amerikaanse politiek tegen Irak, aldus de krant.

Volgens The Observer worden ook andere militaire opties overwogen. Er zou voorstel zijn om kleine speciale eenheden in te zetten die oppositiegroepen binnen Irak moeten helpen. Een ander voorstel is om luchtaanvallen op Iraakse doelen te intensiveren wanneer Saddam Hussein blijft weigeren om wapeninspecties door de Verenigde Naties toe te staan.