Doden bij aanslagen in Jeruzalem, Netanya

Vier Palestijnse schutters hebben in de IsraŽlische stad Netanya het vuur geopend op auto's en voetgangers. Daarbij zijn minstens 38 mensen gewond geraakt. Negen van hen zijn er slecht aan toe. De Al Aqsa Martelaren Brigades, de militaire vleugel van Yasser Arafats Fatah-beweging heeft de aanslag opgeŽist. Volgens de autoriteiten opende de vier het vuur voor een hotel, en gooiden daarna een granaat in de lobby. De politie heeft drie van de aanvallers gedood, van wie er ťťn een IsraŽlisch politie-uniform droeg. Een vierde man verschanst zich mogelijk in een bovenverdieping van het hotel.

Oproep van de Europese Unie en de Verenigde Staten
De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben in een gezamenlijke verklaring IsraŽl opgeroepen om het harde optreden tegen de Palestijnen te staken. Het (Nederlandse) ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat de EU en Washington een diplomatiek initiatief voorbereiden dat de IsraŽlische premier Sharon oproept om een staakt-het-vuren uit te roepen, en beide zijdes te vragen om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Zondagmorgen zal waarschijnlijk het initiatief worden overgebracht aan Sharon. De Verenigde Staten sturen ook de Amerikaanse gezant Anthony Zinni terug naar het Midden-Oosten. Sharon heeft vrijdag verklaard dat hij de voorwaarde voor een staakt-het-vuren, zeven dagen van rust, laat varen. Volgens hem kan er nu overlegd worden terwijl het gewapende conflict voortduurt.

Update 21:47
Tientallen mensen zijn gewond geraakt toen bij een nieuwe zelfmoordaanslag in Rehavia, een wijk in Jeruzalem vlakbij de ambtswoning van de IsraŽlische premier Sharon.

Een IsraŽlische vrouw is inmiddels overleden aan de verwondingen die zij opliep bij de aanslag bij het hotel. Het aantal gewonden is verder opgelopen tot 50. IsraŽlische media melden dat er waarschijnlijk geen vierde schutter was.

Update 22:25
De aanslag in een cafe in de wijk Rehavia heeft aan negen mensen het leven gekost, tientallen anderen raakten gewond. De aanslag werd gepleegd op ongeveer honderd meter afstand van premier Sharon's ambtswoning.