Kwart sollicitaties bevat leugens

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Liegen om aan een baan te komen komt op grote schaal voor. Volgens onderzoeksbureaus die zich bezig houden met personeelsscreening bevat meer dan 25 procent van de cv's bij sollicitatiebrieven onwaarheden. Daarbij worden zelfs diploma's met watermerk en al nagemaakt. Fraudegevoelige sectoren zijn onder meer de gezondheidszorg, het bankwezen en de overheid.

Organisaties weten vaak niet wie ze in dienst nemen en lopen daardoor het risico dat ze fraudeurs binnenhalen. Veel bedrijven zijn naïef bij het aannemen van nieuwe mensen. Ze doen zelden aangifte van cv-fraude. Doen ze dat wel, dan kan de dader niet zomaar op staande voet worden ontslagen. De werkgever moet aantonen dat er een duidelijk verband bestaat tussen de cv-fraude en het slecht functioneren van de werknemer.

Interne fraude kost bedrijven en instellingen in Nederland jaarlijks honderden miljoenen euro's. Omdat organisaties bang zijn voor de negatieve publiciteit die fraudegevallen met zich meebrengen, worden de zaken in veel gevallen binnenskamers opgelost.