Sun sleept Microsoft voor de rechter

vleermuis en HJHarm hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sun Microsystems eist via de rechter een schadevergoeding van 1 miljard dollar van Microsoft, omdat Windows XP niet compatibel is met Suns programmeertaal Java.

Volgens het bedrijf probeert Microsoft het succes van Java te ondermijnen door een versie van Java te verspreiden die niet compatibel is met die van Sun zelf. Sun zou daarvan aantoonbare economische schade ondervinden. Het bedrijf zegt dat Microsoft Java beschouwt als een bedreiging voor de hegemonie van Windows.

Behalve een schadevergoeding van 1 miljard dollar vraagt Sun de rechter daarom om Microsoft te verbieden om Java Virtual Machine te maken. Microsoft zou verplicht moeten worden gesteld om de laatste versie van Suns Java met Windows XP en Internet Explorer mee te leveren.

Vorig jaar betaalde Microsoft Sun al een schadevergoeding van 20 miljoen dollar, na een rechtszaak over een volgens Sun 'vervuilde' Java-versie van Microsoft die alleen geschikt was voor Windows. Met de nieuwe aanklacht bouwt Sun voort op de antitrustzaak van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft.