Chello sluit 'grote' gebruikers af

Grootverbruikers van Chello die hun download-gedrag niet aanpassen, worden afgesloten of moeten extra betalen. Er is een limiet van 5 GB per maand.
De kabelaar is sinds een week of twee begonnen met het sturen van brieven. De 300 Chello-abonnees die het meeste verkeer genereren, wordt dringend verzocht het gedrag aan te passen. Wie dat niet doet en een week later nog steeds tot deze top 300 behoort, wordt resoluut afgesloten.

Volgens woordvoerder Marc Zellenrath van UPC gaat het om een kleine groep 'excessieve gebruikers' die verantwoordelijk zijn voor 'enkele tientallen procenten' van het totale verkeer. Dergelijke abonnees verbruiken meer data per dag dan de gemiddelde Chello-klant per maand. Het aanleggen van 'complete mp3-fabrieken' en 'film-catalogi' is hierbij een populaire bezigheid, stelt de woordvoerder.

Inmiddels zijn 25 abonnees daadwerkelijk afgesloten. Anderen hebben hun gedrag aangepast of willen gebruik maken van het aanbod extra te gaan betalen voor het verkeer dat boven de 5 GB per maand uitkomt. Chello vraagt 10 euro extra per 5 GB bovenop het abonnementsgeld, zo blijkt uit de verstuurde brieven.