Achttien doden op bloedige dag in M-O

Bij de militaire acties vandaag in Tul Karm en twee nabijgelegen vluchtelingenkampen zijn achttien Palestijnen omgekomen, waaronder een gewone ambulancewerker en een van het Rode Kruis. Ook werden verschillende gewapende Palestijnen gedood, onder wie een leider van de Islamitische Jihad en een van Hamas. Veertig anderen raakten gewond. Het Israëlische leger nam de controle over in grote delen van de stad en de kampen en sloot de electriciteit af tijdens hevige gevechten.

Luchtaanvallen
Israëlische helikopters en F16’s hebben de hele dag aanvallen uitgevoerd op doelen in de West-Bank en Gaza. Ook het kantoor van de Palestijns leider Arafat werd weer geraakt. Op het moment dat bommen een gebouw naast Arafat raakten, was de gezant voor het Midden-Oosten van de Europese Unie Miguel Angel Moratinos in gesprek met Arafat. Niemand raakte gewond.

Volgens Arafat’s adviseur Ahmed Abdel Rahman waren de ruiten van de vergaderkamer waar Aarafat en Moratinos momenten daarvoor hadden vergaderd eruit geblazen. Dat zou ook het moment geweest zijn waarop Arafat met Shimon Peres aan de telefoon was. Arafat hield de hoorn in de lucht en vroeg Peres “Hoor je dit?” toen een van de raketten insloeg.

Zelfmoordaanslag
Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf vanmiddag opgeblazen in de lobby van een hotel in de nederzetting Ariel op de Westoever. Tien mensen raakten gewond, de terrorist kwam om. Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina heeft de aanslag opgeëist. In Jeruzalem is een man gearresteerd die in een koffiehuis een zelfmoordaanslag wilde plegen. Klanten zagen draden uit zijn tas hangen en overmeesterde hem. Volgens de politie was het explosief al klaar voor gebruik.

Voetbal
De Israëlische Voetbalbond gaat in beroep tegen de beslissing van UEFA om alle wedstrijden in Israël op te schorten tot nader order. Vanwege de verdere escalatie van het geweld wil de organisatie geen wedstrijden meer houden in Israël. De directe aanleiding was de aanslag op een restaurant in Tel Aviv. Onder de gasten waren twee Israëlische voetbalspelers, die overigens ongedeerd bleven.