XS4ALL wint rechtszaak tegen AbFab

Talk2me had ons via de newssubmit het volgende te melden:

AbFab moet stoppen met het versturen van spam aan de abonnees van internetprovider XS4ALL. Voor elke e-mail die AbFab aan een abonnee van XS4ALL verstuurt, moet het bedrijf een boete van 50 euro betalen. De maximum boete die AbFab opgelegd kan krijgen is 2,5 miljoen euro. De Amsterdamse rechtbank bepaalde dit vandaag.

De eis van XS4ALL dat AbFab ook moet stoppen met het mailen van houders van domeinnamen die door XS4ALL worden gehost, werd niet toegewezen, omdat dat 'te moeilijk' zou zijn. XS4ALL had in het kort geding geŰist dat AbFab stopt met het versturen van commerciŰle e-mails naar de abonnees van de provider. Volgens XS4ALL maakt AbFab inbreuk op de privacy en misbruikt het bedrijf de door XS4ALL geboden voorzieningen.

XS4ALL is opgetogen over de uitspraak. "Dit vonnis vormt een goede stap in de strijd tegen spam. XS4ALL hoopt dan ook dat dit vonnis een duidelijk signaal vormt dat spam aan klanten van XS4ALL onrechtmatig is." XS4ALL moet naar eigen zeggen hoge kosten maken om spam te bestrijden. Zo heeft de provider vijf werknemers in dienst die een dagtaak hebben aan het behandelen van klachten over spam. Al met al vormt spam voor de provider een jaarlijkse schadepost van 368.000 euro.