Peres belde met Arafat tijdens bombardement

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres heeft woensdag tijdens de beschietingen van Yasser Arafat's kantoor met hem gebeld. Dat hebben Palestijnse bronnen gezegd. Peres bevestigde dit niet direct: "Ik kan geen details geven, omdat het gesprek vertrouwelijk was en de man met wie ik sprak zich bedreigd voelde", aldus Peres. Volgens de Israëlische krant Yediot Aharonot zou Arafat gezegd hebben: "Shimon, Ze zijn bezig me te bombarderen." Volgens Palestijnse bronnnen kwamen de raketten op zo’n tien meter afstand van Arafat’s kantoor terecht. In tegenstelling tot dat verklaarde de Israëlische minister van Defensie dat de raketten zo’n "drie tot vierhonderd meter ervandaan" neerkwamen.

Nieuwe invallen
Een grote troepenmacht van het Israëlische leger is vanmorgen de stad Tul Karm en twee vluchtelingenkampen op de Westoever binnengevallen. Mensen werden in hun huizen gehouden terwijl eenheden huis voor huis doorzochten voor terroristen. Ook hervatte de luchtmacht aanvallen op doelen in de Gazastrook. Drie mensen kwamen om, waaronder een 17-jarige jongen en een lid van de Islamitische Jihad.

Reactie op kritiek uit de VS
In een reactie op de hardste kritiek van de Verenigde Staten tot nu toe, zei de Israëlische premier Ariel Sharon dat Israël nooit de oorlog heeft verklaard aan het Palestijnse volk, en dat de militaire operaties ter zelfverdediging waren.

"De Palestijnse Autoriteit en haar leider heeft Israël in een oorlog gedwongen, en zij die de oorlog zijn begonnen hebben ook de macht om die te stoppen", aldus Sharon in een schriftelijke verklaring. Buitenlandse Zaken-minister Shimon Peres zei op de Israëlische radio dat Israël niet tegen het Palestijnse volk vecht en dat er "geen intentie is om de Palestijnen iets aan te doen."