''Kok zelf verantwoordelijk voor Fortuyn''

Pims had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wim Kok is medeverantwoordelijk voor het succes van Fortuyn op dit moment. Dat is de mening van Frits Bolkestein. De VVD-coryfee sprak tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Noordwijk. "Over vijftien of twintig jaar zal de absolute meerderheid in de vier grote steden van buitenlandse herkomst zijn, met alle problemen vandien. De politici die dat hebben toegelaten, de heer Kok voorop, dragen een zware verantwoordelijkheid. Hun getalm en getreuzel, hun onbegrip en kortzichtigheid zijn medeverantwoordelijk voor de opkomst van Pim Fortuyn en de fortunisten."

Bolkestein was begin jaren 90 de eerste politicus van een reguliere partij die het migrantenvraagstuk ter discussie stelde. Bolkestein wilde een inburgerings- en spreidingsbeleid voor migranten, wat hem op kwalificaties van racist kwam te staan. Door columnisten werd hij zelfs vergeleken met Hitler.

Bolkestein, tegenwoordig Europees commissaris zei dat na hem VVD-Kamerlid Kamp het stokje over nam. Bolkestein verweet de regeringspartners PvdA en D66 "keer op keer" voorstellen van Kamp over integratie te hebben tegengehouden.

Fortuyn

Er werd op de bijeenkomst vooral uitgekeken naar de mening van Bolkestein over Fortuyn. De zaken die Fortuyn aanstipt zijn volgens hem terecht, maar oplossingen heeft hij niet of zijn flinterdun. Hij noemde Fortuyn dan ook de Ratelband van de politiek. "Hij brengt leven in de brouwerij, maar het bier zal schraal blijken te zijn."

Het feit dat Fortuyn er nu met de kiezers vandoor gaat, ondanks het zeer goede werk van VVD minster Zalm, die het tekort van de schatkist heeft weggewerkt, beviel Bolkestein slecht: ''Hij is een rattenvanger van Hamelen''.