Nederlands dorpje in China

Twee Nederlandse bedrijven hebben een € 200 miljoen grote opdracht binnengekregen om vlakbij Peking een pittoresk Hollands havenstadje te bouwen.

Op het eilandje Yuetuo zal een dorpje moeten ontstaan wat doet denken aan de dorpjes rond het Ijsselmeer en de Waddenzee. Architektenbureau Zeelenberg uit Ouddorp en ingenieursbureau Grontmij hebben onlangs van de Chinese projectontwikkelaar Tangsan Development het groene licht gekregen.

Dit eilandje moet een toeristische trekpleister worden. Men gaat er vanuit dat er in het begin dagelijks 5000 bezoekers worden getrokken. Op langere termijn moet dit aantal verdrievoudigd worden. Volgens architect Thijs Zeelenberg is er in China heel veel interesse in Nederland. Dat komt nog uit het verre verleden. De Hollanders dreven handel met Chinezen en Japanners, daardoor staat ons land in de geschiedenisboekjes. Chinezen beschouwen Nederland als een land waarmee ze altijd goede betrekkingen onderhielden.''Zeelenberg noemt de opdracht `een beetje maf' maar ook een `enorme uitdaging'. ,,Het is jongensboekachtig.''