Kroonprins Saudi-Arabië presenteert vredesplan

De buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, Javier Solana, heeft vandaag in Saudi-Arabië gesproken met de Saudische kroonprins Abdullah bin Abdul Aziz. Hij besprak daar het vredesplan van de kroonprins.

Dat plan houdt in dat de Arabische landen de diplomatieke banden met Israël normaliseren, en de staat formeel erkennen. Daarvoor moet Israël de in 1967 bezette gebieden, de Golanhoogvlakten, de Gazastrook, Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, opgeven. Abdullah zal het plan volgende maand presenteren tijdens de topontmoeting van Arabische leiders in Beiroet.

De Israëlische minister van Buitenlandse zaken voorziet het plan ook in een 'flexibel' statuut voor de toekomst van Jeruzalem. Volgens hem zou Israël bepaalde posities in Oost-Jeruzalem, dat het in 1967 op Jordanië veroverde, kunnen behouden, terwijl andere gedeelten worden opgegeven.

De Palestijnse militante groepering Hamas had bedenkingen bij het plan. Spiritueel leider sjeik Ahmed Yassin zei dat zijn beweging elk voorstel afwijst als dat betekent dat de Palestijnen land moeten opgeven dat ze beschouwen als deel van het historische Palestina.