Nettowinst NS bijna gehalveerd

MaTiC wist op de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse Spoorwegen hebben het afgelopen jaar aanzienlijk minder geld verdiend. De nettowinst kwam uit op 88 miljoen euro, dat is bijna een halvering ten opzichte van de winst in 2000 (156 miljoen euro).

In 2001 kreeg de NS ruim 2,5 miljard euro in het laatje, dat is 3 procent minder dan in 2000. De opbrengsten in het reizigersvervoer blijven volgens de NS achter bij de verwachtingen. Daarbij komt dat de kosten door de verschillende noodgrepen en verbeterplannen om de dienstverlening op orde te krijgen flink gestegen zijn.

Het vervoeren van reizigers, de kernactiviteit van het bedrijf, heeft het bedrijf zelfs geld gekost. In 2000 werd nog een winst gerealiseerd van 152 miljoen euro en dat bedrag is nu omgebogen in een verlies van 1 miljoen euro.

De omzet bij het reizigersvervoer steeg wel iets, met 4,2 procent tot ruim 1,5 miljard euro. Dat komt door de prijsverhoging van de kaartjes. Dit jaar worden de prijzen van de kaartjes niet verhoogd.

"De kwaliteit en de service zijn in 2001 verder teruggelopen", zo weet de NS zelfkritisch te zeggen. Het spoorbedrijf verwacht dat de "kwaliteitsinspanningen nog geruime tijd blijven drukken op het bedrijfsresultaat".