De Pluk-Ze wet is mislukt

De Pluk-Ze wetgeving, bedoeld om criminelen in hun portemonnee te pakken, is grotendeels mislukt. Dat blijkt uit een reportage die het KRO-programma Reporter deze week uitzond.

Negen jaar geleden bij het aannemen van de Pluk-Ze wet, sprak het toenmalige kabinet de gedachte uit dat er in 10 jaar tijd zeker 356 miljoen gulden binnen te halen moest zijn. Nu blijkt dat er ''slechts'' 77 miljoen is opgehaald. De kosten om dat geld binnen te halen blijken maar liefst ruim 220 miljoen te bedragen.

Tegenwoordig worden eigenlijk alleen de kleine criminelen aangepakt met de Pluk-Ze wet, daar waar het eigenlijk bedoeld was om de grote vissen te vangen. In meer dan de helft van de gevallen blijkt de vordering van justitie minder dan 10.000 gulden te bedragen, soms zelfs maar 500 gulden. De wet schiet daarmee zijn doel voorbij. Er is destijds hoog van de toren geblazen, maar de wet heeft lang niet bereikt wat de bedoeling is. De grote boeven blijven redelijk buiten schot.

Grote misdaadbedragen vloeien meestal rechtstreeks naar het buitenland, naar de criminele organisaties uit Turkije het Oostblok of Marokko bijvoorbeeld. Dat geld blijkt niet meer te achterhalen te zijn. De vrees dat met het geld hier in Nederland op grote schaal wordt gehandeld in de legale bovenwereld blijkt ook niet het geval te zijn. De meeste criminelen geven in Nederland hun geld uit aan luxe zaken, slechts een klein deel investeert het in bedrijven of aandelen.

Claim van half miljard

Dieptepunt blijken zaken te zijn tegen drugsdealer H. en Charles Zwolsman. Van H. dacht het OM indertijd bijna een half miljard gulden te kunnen claimen. Uiteindelijk werd er niet meer dan een paar ton binnengehaald. In de zaak tegen Zwolsman eiste het OM 77 miljoen gulden terug, zijn advocaat mr. Piet Doedens bracht dat na een simpele rekensom op een A-4'tje al terug naar 27 miljoen. Volgens Doedens is het vaak natte vingerwerk wat justitie eist. Men vergeet ook de kosten voor de transporten er af te halen (boten, vrachtauto's, verlies van drugs, omkoopgeld).

Het meeste geld haalt justitie tegenwoordig zelfs buiten de rechter om, in schikkingsverband terug. Van de 11 miljoen gulden die vorig jaar werd opgehaald werd 9 miljoen ''geschikt''. Advocaten hekelen eigenlijk deze handelswijze omdat het indruist tegen het rechtsgevoel. Het speelt zich af in achterkamertjes, buiten het zicht van de rechter.

De medewerkers van Reporter beweren zelfs in het bezit te zijn van schikkingen waarin de officier van justitie, middels een positief gratieverzoek, eerdere vrijlating regelt als er maar betaald wordt. Dit tot grote woede van de rechterlijke macht.