Vrouwen lichten IBG op

Kinderlijk eenvoudig hebben vier vrouwen de afgelopen jaren de Informatie Beheergroep (IBG) in Groningen opgelicht voor duizenden euro's. In korte tijd bouwde het viertal een compleet netwerk op van personen die met vervalste aanvraagformulieren studiefinanciering ontvingen, zonder dat ze studeerden. Justitie eiste voor de rechtbank gevangenisstraffen van achttien en vijftien maanden voor twee van de vier vrouwen.

Tijdens de rechtszitting tegen hoofdverdachte M. N. en haar 27-jarige medeverdachte V. H. werd snel duidelijk hoe eenvoudig het is onterecht studiefinanciering te ontvangen. Een aanvraagformulier, een groep spookstudenten en een gestolen stempel zijn voldoende om de zaak op te lichten. Het groepje oplichters wist 170 spookstudenten bij de IBG aan te melden en ontving tussen de 50 en 150 euro per formulier.

Verschillende spookstudenten hebben zich de afgelopen maanden al moeten verantwoorden voor het onterecht ontvangen van studiefinanciering. Volgens justitie zal het niet blijven bij het oprollen van deze groep fraudeurs en schijnstudenten, er zijn meer groepen actief in Rotterdam.