KLM gooit cd-rom in strijd tegen asielzoekers

warmbakkertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De paspoorten van reizigers uit vijftien landen komen op een cd-rom te staan bij KLM.Dit om te voorkomen dat er mensen zijn die zonder een geldig paspoort op Schiphol landen.

De maatregel vloeit voort uit de Vreemdelingenwet, die luchtvaartmaatschappijen verplicht om een kopie van paspoorten te maken, legde een KLM-woordvoerder zaterdag uit.

KLM werd in het verleden al meerdere malen beboet omdat zij het vervoer verzorgden van mensen die Nederland binnenkwamen zonder geldige reispapieren.Om dit in de toekomst te voorkomen, wordt de methode toegepast op vluchten vanuit risicolanden, zoals Nigeria, aldus de woordvoerder.

De reisdocumenten gaan gescand worden en komen op cd-rom te staan. Zodoende heeft het weinig nut om een paspoort te lozen tijdens een vlucht.De cd-rom word meegenomen op de vlucht wie zegt geen paspoort te hebben word geconfronteerd met de digitale kopie.

Het systeem is speciaal ontwikkeld voor KLM.Er is al proefgedraaid met het systeem op vluchten uit Nigeria.Volgens een woordvoerder van KLM is het systeem zodanig beveiligd dat de gegevens niet in handen komen van derden