Balkenende: Buitenlanders moeten eed afleggen

CDA-leider Jan Peter Balkenende is er voorstander van dat buitenlanders, naar Amerikaans en Engels voorbeeld, trouw zweren aan de Grondwet en een examen over Nederland afleggen: "Er is in onze inburgeringscursussen te weinig aandacht voor kennis van de samenleving, cultuurgeschiedenis en de Nederlandse rechtstaat."


Balkenende deed zijn uitspraken in een interview met de Volkskrant van vandaag. Daarin zegt hij zeer gecharmeerd te zijn van de regel in de Verenigde Staten en Engeland dat kandidaten voor naturalisatie een eed op de Grondwet moeten afleggen en de taal moeten beheersen. "Het hoeft niet op dezelfde manier. Maar het feit dat je zo markeert dat je ergens bij gaat horen, vind ik heel erg goed."

Diploma

"Veel nieuwkomers maken hun inburgeringscursussen niet af en dat moet anders. Het zijn best dure cursussen", aldus de CDA-lijsttrekker. Alleen als nieuwkomers met een diploma de Nederlandse nationaliteit kunnen betreden, kan er volgens hem een samenleving ontstaan waarin mensen met verschillende achtergronden respectvol met elkaar samenleven.

Onlangs stelde Balkendende op een partijbijeenkomst dat hij niets ziet in een multiculturele samenleving. Volgens hem zouden nieuwkomers zich moeten aanpassen aan gemeenschappelijke normen en waarden. Hij voegde daaraan toe dat de aandacht bij inburgeringscursussen te veel uitgaat naar manieren om te profiteren van de verzorgingsstaat, zoals het krijgen van huursubsidie.

Opgeblazen

In het Volkskrant-interview van vandaag zegt Balkenende dat zijn uitspraken opgeblazen en bewust verkeerd geïnterpreteerd zijn. "Ik heb uiteengezet wat volgens mij nodig is om respectvol en vreedzaam met elkaar om te gaan in een multiculturele samenleving. Dat je een paar dingen gemeenschappelijk moet hebben: taal, rechtsorde. Nederland kent verscheidenheid en veelkleurigheid. Het gaat mij om de eenheid die daar aan vooraf moet gaan."

Oud CD-leider Janmaat maakte eergisteren bekend dat hij naar aanleiding van de uitspraken van Balkenende over de multiculturele samenleving naar de Hoge Raad stapt. Hij wil zijn veroordeling door het Arnhemse gerechtshof in 1997 ongedaan maken. Die volgde op de uitspraak: "Wij schaffen de multiculturele samenleving af, zodra wij de macht hebben."