Verkiezingen: De eerste partijen haken al af

Gisteren registreerde de Kiesraad de laatste negen nieuwe partijen. Hierdoor kunnen er maximaal 45 partijen en partijtjes in mei meedoen aan de Tweede-Kamerverkiezingen.

Maar lang niet alle partijen zullen meedingen naar de gunst van de kiezers. Duidelijkheid hierover ontstaat pas op 2 april, als de partijen hun kandidatenlijsten inleveren. In 1998 deden slechts 22 van de 49 geregistreerde partijen mee aan de verkiezingen. Bovendien kost het inschrijven bij de Kiesraad maar zo'n 400 euro, maar bij het indienen van de kandidatenlijsten moet ruim 11.000 euro worden voldaan.

Het Algemeen Dagblad hield een kleine rondgang langs wat onbekende partijtjes en daaruit bleek al dat een aantal nu al afgehaakt heeft.

Zo staat bijvoorbeeld de MCVP ingeschreven, wat staat voor Moslim Christelijke Volkspartij. Partijvoorzitter G. Schreuder uit Zwolle zegt dat de MCVP dit jaar niet meedoet. ,,Nog niet. Er is geen geld en we zijn niet klaar.''

Ook afgehaakt is de Katholieke Politieke Partij. Het Nederlands Blok geeft ook de pijp aan maarten. Voorzitter Vreeswijk (ex Centrum Partij) zegt ,,De partij ligt gestrekt, we zoeken sponsors om door te gaan.''

De Conservatieve Democraten van oud-Kamerlid voor de Centrumpartij en Centrum Democraten, Hans Janmaat, doet ook niet mee: ,,Meedoen heeft geen zin. We worden alleen maar tegengewerkt. Op wie ik stem? Niet op die viespeuk van Melkert of die Jantje lachebek van Dijkstal. Het wordt een keus tussen Fortuyn en Balkenende.''

De Natuurwetpartij weet het nog niet. In 1998 vergaarde die partij, die een nieuwe aanpak van het bewustzijn voorstaat (bijvoorbeeld mediteren voor vrede), nog 15.000 stemmen.

Wel mee doen Daadkrachtig Nederland (''Wij willen het tegenovergestelde van Pim Fortuyn: barmhartig voor echte asielzoekers en onbarmhartig voor criminele buitenlanders.''), en Duurzaam Nederland (ooit opgericht door tegenstanders van Fortuyn bij Leefbaar Nederland). Ook de Vrije Indische Partij (in 1998 goed voor 10.000 stemmen) doet mee, maar werkt dit jaar samen met de Ouderenunie (die ooit als Unie 55+ één zetel haalde).

De Partij van de Toekomst van Oranje fan Johan Vlemmix ziet de toekomst positief tegemoet. "Wij kijken naar de toekomst. We halen minimaal één zetel. De toekomst duurt langer dan het verleden.''

Op internet

Van de meeste partijen is op internet wel een site terug te vinden, maar toch zijn er een aantal die (nog?) niet te vinden zijn. Zo is er over de Islamitische Partij Nederland weinig op internet terug te vinden.
Gezond en wel Mobiel is wel mobiel, maar nog niet op het net, en wat er onder Vertrouwbare Mensen (VM) moet worden verstaan is ook niet geheel duidelijk. Een zoekactie op Google gaf enkel aan dat de partij wel eens aan de gemeenteraads verkiezingen in Amsterdam heeft meegedaan.

De site van Nieuw Uitdagend Luidruchtig, de partij van Bridget Maasland en Katja Schuurman, verwijst vooralsnog alleen naar BNN, en Daadkrachtig Nederland is op internet nog weinig daadkrachtig.

De partijen op alfabetische volgorde

Arabisch Democratische Partij (afd. Amsterdam)
Algemene Senioren Partij
Bonapartische Partij Nederland
Christen Democratisch Appel (CDA)
ChristenUnie
Daadkrachtig Nederland
Duurzaam Nederland
De Groenen
De Idealisten
Democraten 66 (D66)
Gezond en Wel Mobiel
Groen Links
Groen Rechts
Internationale Socialisten
Islamitische Partij Nederland
Jongere Onafhankelijke Ouderen Partij
Katholiek Politiek Partij -afgehaakt
Kiezers Collectief voor Cons. & Burger Bel
Leefbaar Nederland
Liberaal Democratische Partij
Lijst Pim Fortuyn
Natuurwet Partij
Nederlandse Christen Democraten
Nederland Mobiel
Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN)
Nieuwe Midden Partij
Nieuwe Nationale Partij
Nieuw Uitdagend Luidruchtig
Onafhankelijke Senaatsfractie
Onafhankelijke Lokalen Groeperingen
Partij van de Toekomst
Partij van de Arbeid (PvdA)
Republikeinse Volkspartij (RVP)
Socialistische Arbeiders Partij
Socialistische Partij (SP)
Staatkundig Gereformeerde Partij
Uw Politieke Partij Aarde (UPPA)
Verenigde Seniorenpartij
Vertrouwbare Mensen (VM)
Vrouwvriendelijke Interactie
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)
Vrije Indische Partij
VZ 2000 Partij voor Veiligheid en Zorg
-

Aanvullingen op de info is welkom