Media Player houdt alles in de gaten

De laatste versie van de Media Player van Microsoft houdt in een logbestand exact bij welke cd's en dvd's worden afgespeeld op een computer.
Dit heeft privacyexpert Richard Smith ontdekt. Microsoft werd door persbureau Associated Press hiervan op de hoogte gesteld en beloofde onmiddellijk zijn privacyverklaring voor klanten op dit punt te wijzigen.

Gebruikers van de Media Player 8 - die standaard met Windows XP wordt meegeleverd - worden voortaan op de hoogte gesteld van de technologie waarbij de gegevens van gedraaide cd's en dvd's worden bijgehouden en opgeslagen.
Zodra een cd of dvd wordt afgespeeld, downloadt de muziekspeler alle informatie van deze schijf vanaf een site van Microsoft. Deze gegevens worden vervolgens in een klein bestandje op de harde schijf opgeslagen.
Hierbij komt nog dat de technologie van Microsoft een uniek identificatienummer creëert dat gekoppeld is aan de specifieke computer waarop de muziek of film wordt afgespeeld. Hiermee ligt volgens AP het gevaar op de loer dat de gegevens worden doorgespeeld aan marketingbureaus. Dergelijke gegevens zijn immers zeer interessant voor dit soort bureaus.

Microsoft ontkent in alle toonaarden dat dat het geval zal zijn: de gegevens worden alleen gebruikt om de gebruiker van dienst te zijn, zodat hij bijvoorbeeld niet elke keer de titelgegevens van een cd hoeft te downloaden.
Een ander potentieel gevaar is volgens privacydeskundigen dat het unieke identificatienummer wordt gebruikt door opsporingsdiensten die willen nagaan of een cd wel legaal is of dat deze illegaal is.

De ontdekking van Smith is pijnlijk voor Microsoft. Bill Gates hamert sinds enige tijd namelijk op twee volgens hem cruciale punten: veiligheid en privacy. Gebruikers van Microsoft-producten moeten exact weten wat er met hun gegevens gebeurt, vindt de topman. Het blijkt dat dat weer eens niet het geval was.
Overigens is Microsoft niet het eerste bedrijf dat via zijn software de muziekvoorkeuren van zijn gebruikers in de gaten houdt. Eerder kwam Real Networks met eenzelfde vergrijp in het nieuws.