Chipknip maakt opmars door parkeermeter

Het aantal betalingen met chipknip en chipper neemt toe. De elektronische portemonnee wordt momenteel wekelijks 1 miljoen keer ter hand genomen. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

ChipknipVorig jaar was het gebruik van de bankpas-met-chipje nog omstreeks 600.000 keer per week. Volgens Interpay, de organisatie die alle elektronische betalingen registreert, is de toename vooral te danken aan het stijgend gebruik van de chipknip bij de parkeermeter. De steden Rotterdam, Nijmegen en Purmerend zijn sinds 1 januari overgeschakeld op en systeem waarbij alleen gechipt kan worden. Muntgeld meenemen is hierbij dus nutteloos. Parkerende consumenten zijn daardoor gedwongen hun chipknip bij een van de ruim 4000 oplaadpunten op te laden of een dure prepaid chipcard aan te schaffen.

Sinds enige tijd hebben ook Albert Heijn en McDonalds hun kassa's opengesteld voor de chipknip, waarmee het aantal betaalpunten op 160.000 is gekomen. Ook is het verschil tussen de Chipper (van de Postbank) en de Chipknip (van de gezamenlijke banken) weggenomen door de Chipper op hetzelfde systeem te laten draaien als de Chipknip.