Patiënt moet zelf operatieplek markeren

Patiënten die in het Spaarne Ziekenhuis in Haarlem een orthopedische operatie moeten ondergaan, moeten met een watervaste markeerstift zelf aangeven waar de chirurg het mes in moet zetten. Hiermee wil men fouten zoals in Vlissingen waar het verkeerde been werd geamputeerd voorkomen.

Wanneer een chirurg ontdekt dat de plaats van de operatie niet overeenkomt met de gegevens in het medisch dossier gaat de operatie niet door.

De methode waarbij de patient zelf moet markeren is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Hier past men dit toe uit angst voor grote schadeclaims. In Haarlem ziet men het als verbetering van de zorg.

In het verleden is het wel eens gebeurd dat er een kijkoperatie is uitgevoerd bij de verkeerde knie. "Met deze methode hopen we dat te voorkomen", aldus de ziekenhuiswoordvoerster.

De reacties zijn volgens het ziekenhuis zeer divers: "Sommige patiënten vinden het merkwaardig dat ze zelf de te opereren plaats moeten aangeven. Anderen reageren opgelucht omdat ze dan in ieder geval zeker weten dat de operatie op de goede plek wordt uitgevoerd."

Op dit moment wordt de methode alleen gebruikt door de orthopedisch chirurgen. Als het goed bevalt wordt de veiligheidsmaatregel ook ingevoerd bij andere operaties, zoals bijvoorbeeld borstamputaties.