Nieuwe generatie DVD's

Zuperman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Negen elektronicaconcerns hebben in Tokyo de nieuwe generatie DVD's gepresenteerd. De schijfjes zijn vooral bedoeld voor het opslaan van videobeelden van hoge kwaliteit. Er kan 27 gigabyte aan informatie op de schijfjes opgeslagen worden. Bovendien werken de DVD's volgens een standaard, 'Blue-ray disc'.

Deze naam verklaart meteen de techniek die het mogelijk maakt om 27 GB aan informatie op de schijfjes op te slaan. Er wordt gebruik gemaakt van een zogenoemde blauwe laser om de schijven te branden en te lezen. Deze heeft een kortere golflengte (405 nanometer), waardoor het mogelijk is om meer informatie op te slaan. Er kunnen namelijk gedetailleerdere groeven gebrand worden.

Volgens Philips, een van de deelnemers, kan het nog jaren duren voor de eerste toepassingen op de markt komen. Ook moeten er nog afspraken gemaakt worden over de verdeling van de licentiebaten. Behalve Philips doen ook Sony, Pioneer, LG, Matshusita (Technics, Panasonic), Sharp, Samsung en Hitachi mee aan het project.