"Extremisme op moslimscholen aanpakken"

Staatssecretaris Adelmund van Onderwijs gaat islamitische scholen die extremistische ideeŰn in hun lesstof verwerken keihard aanpakken. "Scholen die over de grens gaan, kunnen hun borst nat maken", zei Adelmund gisteravond in NOVA. Volgens een onderzoek zouden tien van de 32 moslimscholen in Nederland banden onderhouden met Saudi-ArabiŰ. Rijke SaudiŰrs proberen zo invloed uit te oefenen op de scholen.

In bepaalde lesmaterialen wordt onomwonden aangezet tot haat en rancune tegen de Westerse samenleving, stelt Adelmund vast. "Dat druist in tegen de Nederlandse Grondwet. Dat heeft niets meer met vrijheid van godsdienst te maken." Bovendien maken de kinderen die op die scholen zitten, zelf deel uit van de Nederlandse samenleving, het zijn gewoon Nederlandse onderwijsinstellingen.

Woensdag zal de Binnenlandse Veiligheidsdienst een onderzoek uitbrengen over extremisme op Nederlandse moslimscholen. Scholen die over de grens zijn gegaan, krijgen het Openbaar Ministerie achter zich aan, aldus Adelmund. "Dit is erg zorgwekkend."

Met dank aan WarMaster, Dmace, Interdeath, Sheepcidus en HermeS voor de tip.