Golf van aanslagen in Israël

De Israëlische politie is in het hele land in de hoogste staat van paraatheid vanwege een verwachte golf van Palestijnse aanslagen. Vandaag zijn er zeker zes doden gevallen bij twee Palestijnse aanslagen en een schietpartij.

Een aanslag met een autobom, in de buurt van een joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, kostte aan twee mensen het leven. De Palestijnse bestuurder en een Israëlische politieman kwamen om. In de Gaza-strook werden drie Israëliërs gedood, toen een konvooi van militairen en een kolonisten vanuit een hinderlaag onder vuur werd genomen.

Beide aanslagen zijn opgeëist door de gewapende tak van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat. In de Gazastrook werd daarna een Palestijnse schutter doodgeschoten die de nederzetting Moraq binnen wilde dringen.

Intussen komt er in Israël steeds meer kritiek op het compromisloze en keiharde beleid van premier Ariel Sharon. Een groep generaals en veiligheidsdeskundigen hebben opgeroepen tot onmiddellijke terugtrekking uit een groot deel van de Palestijnse gebieden. Israël zou daarna de Palestijnse staat moeten erkennen.