Filip DeWinter steunt Fortuyn ten dele

Vlaams Blok-topman Filip DeWinter vindt de islam een middeleeuwse godsdienst, en is van mening dat de Europese normen en waarden, en manier van leven, superieur is ten opzichte van anderen levenswijzen. Dat heeft hij vandaag op de Vlaamse televisie (VRT) in een praatprogramma gezegd.
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi deed eerder soort gelijke uitspraken en kwam hierdoor in opspraak.

DeWinter kwam in het VRT-programma toelichten waarom hij Pim Fortuyn had gefeliciteerd met zijn standpunten over vreemdelingen en de islam. "Fortuyn zegt luidop wat vele mensen stilletjes denken. Daar is in Nederland veel moed voor nodig", zei de fractieleider van het Vlaams Blok.

Domme, beledigende uitspraak

De uitspraak van Pim Fortuyn dat de islam een achterlijke cultuur is, steunt DeWinter naar eigen zeggen niet. Hij vindt dat zelfs een onverstandige, beledigende en domme uitspraak. "Het leidt de aandacht af van het essentiële: dat de islam op vele vlakken tegengesteld is aan onze manier van leven. Dat is zo met de scheiding tussen kerk en staat, de positie van de vrouw, enzomeer".

Toch is de uitlating van Fortuyn volgens DeWinter niet discriminerend. "De islam ís een middeleeuwse godsdienst. Laten we dat nu maar eens gezegd hebben", zo zei hij. Maar hij ontkende dat hij hiermee een waardeoordeel uitspreekt over de islam. "In Europa zijn er oorlogen gevoerd om de scheiding tussen kerk en staat in te voeren. Ik stel vast dat men in islamitische landen dat principe niet aanvaardt. Dat is net zo voor de discriminatie van vrouwen en de vrije meningsuiting".

Filip DeWinter staat in België te boek als extreem rechts politicus, mede door zijn boek ''Baas in Eigen land'', en de omstreden verkiezingsleus ''Eigen Volk Eerst''.