Afghaanse minister niet gedood door pelgrims

De Afghaanse minister van Luchtvaart en Toerisme Abdul Rahman is vermoord door hoge functionarissen van de Afghaanse regering. Dat zei de interim-leider Hamid Karzai vrijdag. "Persoonlijke redenen" zouden aanleiding zijn geweest voor de moord.

De moord, donderdag op het vliegveld van Kabul, is dus niet veroorzaakt door een vertraging. Eerder werd bericht dat Rahman vermoord zou zijn door een menigte woedende pelgrims, die boos waren omdat Rahman het vliegtuig wilde wat hen naar Mekka zouden brengen.

De regering meldde dat vier mensen zijn opgepakt, onder wie twee generaals van het leger. Drie anderen vluchtten naar Saudi-Arabië. De Saudische autoriteiten zijn inmiddels ingelicht en gevraagd de voortvluchtigen terug te sturen. Volgens Makhdoom ging het om "een tragisch incident dat het gevolg was van een persoonlijke vendetta". De moord is niet politiek gemotiveerd, aldus de minister.

Karzai vertelde verslaggevers dat de regering zich baseert op getuigenverklaringen en benadrukte nog eens dat de pelgrims niets met de zaak te maken hadden. De aanslag zou terug te voeren zijn op conflict uit de periode dat Rahman nog tegen de Taliban vocht.