OS: Alsnog goud voor kunstrijpaar

Het Canadese kunstrijpaar Jamie Sale en David Pelletier heeft alsnog de gouden medaille gekregen. Het bestuur van het IOC (Internationaal Olympisch ComitÚ) heeft het, volgens velen door een omstreden juryoordeel benadeelde koppel, vrijdag alsnog de medaille toegezegd.

Het IOC zette Sale en Pelletier naast het Russische paar Jelena Beresjnaja/Anton Sicharoelidse op de hoogste trede van het podium. Dit gebeurde op voorstel van de ISU-raad nadat die raad de jurering bij het paarrijden had onderzocht. De ISU heeft de waardering van het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne geschrapt. Hierdoor ontstond er een gelijkspel in het totale jury-oordeel (4-4). De internationale schaatsunie ISU heeft Le Gougne met onmiddellijke ingang geschorst.

De uitslag na afloop van het paarrijden leidde tot een enorme rel in Salt Lake City. De affaire dreigde alle andere evenementen te overschaduwen. Vrijdagmorgen kwam het bestuur van het IOC bij elkaar om het voorstel van de ISU-raad te behandelen. Van de negen bestuursleden van het IOC waren er zeven voor het alsnog toekennen van de gouden plak aan het Canadese paar. EÚn stemde tegen, ÚÚn onthield zich.

Voorzitter Jacques Rogge van het IOC vond dit de best denkbare oplossing. ,,Het is in het belang van de sporters genomen.'' Rogge had op haast aangedrongen. ,,De andere sporters mochten er niet onder lijden.'' De Canadese delegatie had de kwestie al voorgelegd aan het Arbitragehof voor de Sport.