D66: "CDA wordt te rechts"

Thom De Graaf, D66-lijsttrekker, heeft fel uitgehaald naar het CDA, dat volgens hem veel te rechts aan het worden is.

Op een verkiezingsbijeenkomst in Gouda maakte De Graaf zich kwaad over het feit dat het CDA zich in de campagne afzetten tegen het gevoerde asielbeleid en de multiculturele samenleving. "Fortuyn heeft gedeeltelijk gelijk, zegt Balkenende. Ik zeg het hem niet na", aldus De Graaf.

's Middags had De Graaf in het RTL Nieuws al gewaarschuwd dat de politieke partijen niet aan het handje van Pim Fortuyn moeten gaan lopen. De VVD en het CDA hebben volgens hem hun retoriek over allochtonen en asielzoekers aangepast door het succes van LN en Fortuyn.

Partijen als het CDA en de VVD moeten zichzelf niet verloochenen om maar een deel van de 'onvrede-zetels' binnen te slepen meent De Graaf. Hij wil niet meewerken aan een maatschappelijke tegenstelling tussen autochtonen en allochtonen. ,,Dat wordt steeds meer en steeds ruwer gedaan.'' De D66-voorman waarschuwt tegen een nieuwe polarisatie van de samenleving: ,,dat rechts links te lijf gaat, of misschien andersom.''

"De onvrede in de samenleving moet benoemd worden, maar dat is iets anders dan exploiteren. Dat geldt ook voor de spanning in onze samenleving omtrent integratie. Mensen moeten aangesproken worden op gedrag dat tegen de normen en waarden in Nederland indruist. Niks verdoezelen en stevig aanpakken. Dat geldt ook voor allochtonen of andere specifiek te noemen groepen".