Haider roept op tot verzet tegen VS

Mr_FOK, Jeromar en Joris hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jörg Haider, prominent FPÖ-lid en gouverneur van de Oostenrijkse provincie Karinthië (541.000 inwoners) heeft gisteren na een gesprek met de Iraakse vice-premier Tariq Aziz, in een gezamenlijke verklaring Europa opgeroepen om zich te verzetten tegen het Amerikaans complot tegen Irak.

De reacties in Wenen waren verontwaardigd toen bekend werd dat Haider `de huidige internationale situatie en de samenzwering van de VS en het zionisme tegen Irak' had besproken. De Oostenrijkse bondskanselier wilde geen commentaar leveren op privé-reizen van Haider. Zowel hij als zijn minister van Buitenlandse Zaken Benita Ferrero-Waldner was niet op de hoogte van de driedaagse reis naar het land dat volgens de Amerikanen tot de `as van het kwaad' behoort. Buitenlandse Zaken in Wenen liet knarsetandend weten dat `oplossingsgerichte gesprekken' in Bagdad worden verwelkomd.

Haider is druk bezig het oosten af te reizen, in enkele maanden tijd Libië, Egypte, Syrië, Koeweit en Iran. Het Iraakse verzet in Wenen vroeg zich af hoe het mogelijk is dat een aan een regeringspartij gebonden persoon contacten onderhoudt met ‘onmenselijke regime in Irak'. De bureauchef van de oppositiepartij SPÖ zei: "Na Haiders intensieve kontakten met Libië en Irak missen wij eigenlijk alleen nog een bezoek aan Noord-Korea of aan Milosevic in zijn Haagse cel."