Proces Puttense moordzaak weer van start

Het proces in de geruchtmakende Puttense moordzaak is vandaag verder gegaan. Misdaadjournalist Peter R. De Vries deed jarenlang verslag van de zaak en de veroordeling, die in zijn ogen niet klopte. Eind vorig jaar werd de zaak heropend.

Het gerechtshof zal antwoord moeten vinden op de vraag of de veroordeling van twee zwagers, H. Du Bois en W. Viets, een gerechtelijke dwaling was. De twee werden in 1995 tot tien jaar cel veroordeeld wegens verkrachting van en moord op een 23-jarige stewardess. Na zeven jaar zat hun straf erop. Inmiddels is grote twijfel gerezen of de twee mannen daadwerkelijk schuldig waren.

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandag bekendgemaakt dat de moord in ieder geval niet is gepleegd door de Franse seriemoordenaar Guy Georges. De Fransman, die zeven moorden op zijn geweten heeft, was in 1994 in Nederland geweest, hetzelfde jaar waarin de stewardess werd vermoord. Het OM had daarom vergelijkend DNA-onderzoek laten verrichten.

Oud-politiecommissaris J. Blaauw opende vandaag meteen met flinke kritiek: "De politie heeft "met oogkleppen" op gerechercheerd en daardoor geen oog meer gehad voor mogelijke andere verdachten. De verhoren van Viets en Du Bois waren louter gericht op het verkrijgen van bekentenissen".

Blaauw schreef twee rapporten en een boek over de zaak en werd maandag voor het gerechtshof in Leeuwarden gehoord als getuige-deskundige in de roemruchte zaak.