Pim Fortuyn weg bij Leefbaar NL

Jan Nagel, voorzitter bij Leefbaar Nederland, maakte zojuist in Buitenhof bekend dat het bestuur, wikkend en wegend tussen ''enorme dilemma's'' besloten heeft Pim Fortuyn weg te sturen als lijsttrekker.

Fortuyn heeft geen uitsluitsel gegeven van wat hij nu gaat doen.

Jan Nagel:"Je moet kiezen tussen 22 zetels, o.a. door Fortuyn's charisma, en een warrige partijpolitiek. Fortuyn streeft nu iets anders na dan wat wij in het congres hebben bepaald."
Verder zei Jan Nagel dat Leefbaar Nederland af wil van het rechtse imago dat de partij in de afgelopen maanden heeft gekregen.

Drie opties

Er zijn drie mogelijkheden voor Fortuyn:

- Fortuyn vecht de beslissing aan bij het LN-congres en laat het congres stemmen
- Fortuyn begint een eigen lijst (Daar is Nagel voorstander van)
- Fortuyn trekt zich (voorlopig) terug


Jan Nagel gaf hard af op de gevestigde politieke partijen die Pim Fortuyn gisteren hebben afgeschilderd als een fascist en racist. Volgens hem is de ophef over de uitspraken van Fortuyn zwaar overdreven, maar past het kennelijk in het spel van het oude politieke establishment.
De uitlatingen van Rosenm÷ller, die Fortuyn extreem-rechts noemde, van Van Boxtel die meent dat Fortuyn ''gek is geworden'' en van VVD-voorzitter Eenhoorn die Fortuyn vergeleek met Mussolini, noemde hij "laag bij de grond, en doen onrecht aan de persoon Fortuyn". Fortuyn zelf treft ook blaam volgens Nagel, want "met zijn provocerende uitspraken heeft hij de pers de kans gegeven negatief over LN te schrijven".

Op 10 maart zal er op het partijcongres van LN een nieuwe lijsttrekker worden gekozen, de inschrijving daarvoor staat weer open.

Fortuyn zelf

Pim Fortuyn vindt dat de media (vooral de Volkskrant en de Telegraaf) geprobeerd hebben een wig te drijven tussen hem en Leefbaar Nederland. De VVD beschuldigt hij van stemmingmakerij. Volgens Fortuyn heeft hij in de Volkskrant niet gezegd dat het verbod op discriminatie moet verdwijnen, maar wel dat de vrijheid van meningsuiting veel belangrijker is.